OSMANLILAR İLİM VE İRFAN VAKFI
Osmanlılar İlim Ve İrfan Vakfı, Üstad Kadir Mısıroğlu’nun riyasetinde 06.06.1994 tarihli ve 21952 sayılı Resmi Gazete kararıyla kurulmuştur. Vakfın kuruluşu için hazırlık toplantılarının birkaçı Aziz Mahmud Hüdâyi Vakfı’nda bazıları da Birlik Vakfı’nda yapılarak, Üstad Kadir Mısıroğlu tarafından meseleye alâka duyan kimseler bir araya getirilmiştir. Çeşitli istişârelerden sonra kurulacak vakfın adı “Osmanlılar İlim ve İrfan Vakfı” olarak takarrur etmiştir. Vakfın açılışı üç ayrı mekânda ve geniş bir programla gerçekleştirilmiştir. Önce Şeyh Edebâli Hazretleri ziyâret edilerek konuşmalar yapılmış. Sonra Bursa’ya, Osman Gâzi Hazretleri’nin Türbesi başında, ertesi gün de bu Eyüp Camii’nde ve Fatih Hazretleri’nin türbeleri başında programlar tertib edilmiştir. Buralarda da konuşmalar ve Mehter gösterileri yapılmıştır. Bu parlak merâsimlerin arkasından Yıldız Bahçesi’nde Şâle Köşkü etrafında iki bin davetliye yemek verilerek vakıf resmen açılmış ve bu açılış herkese mutantan ve müdebdeb bir sûrette ilan edilmiştir. Vakfın kurucuları sırasıyla vakfın kurucu başkanı olan Kadir Mısıroğlu ile İhsan Muhassıloğlu, Hacı Emin Orhan, Yusuf Cevahir, Yüksel Köse, Mahmut Nuroğlu, Veli Köksal’dan müteşekkildir. Resmi Gazete’de yer alan ibarede vakfın kuruluş gayesi “ Temel islami esaslarla beşeri ve coğrafi gerçeklerimizi en güzel bir surette uzlaştırılmış ve sahabeden sonra İslâm’a en çok hizmet etmiş olan cihanşümul Osmanlı Medeniyetine sahip çıkmak ve Osmanlı îlim ve İrfanını araştırmaktır” şeklinde ifade edilmiştir.
Vakfın açılış merasimi Üsküdar Nasuhi Mehmed Efendi Camii, Türbe ve haziresinin de yer aldığı külliyenin içerisinde yer alan vakıf binasında gerçekleştirilmiştir. Bu açılışa Şeyh Nazım Kıbrısî Hazretleri de katılmak suretiyle mânevî desteğini esirmegemiş hatta bir nutuk îrâd ederek hazır bulunan zevatın kendisinin feyiz ve bereketinden istifade etmesine vesile olmuştur. Vakıf, sahip olduğu vizyon ve misyon çerçevesinde faaliyete geçmiştir. Cemaleddin Efgani’nin Vefatının 100. Yıldönümü Münasebetiyle Osmanlılar İlim Ve İrfan Vakfı tarafından 28.12.1997 tarihinde Harbiye Cemal Reşid Rey Konser Salonu’nda tertip edilen “Sultan II. Abdülhamid ve Hür İslam” serlevhalı sempozyumun açılış konuşmasını bizzat vakfın kurucu başkanı olan Üstad Kadir Mısıroğlu yapmıştır. Sempozyuma konuşmacı ve müzakereci olarak iştirak edenler arasında Kemal Karpat, Muhammed Harb, Alaeddin Yalçınkaya, Cevat Akşit ve Mehmet Şevket Eygi gibi mühim isimler yer almaktaydı. Osmanlılar İlim Ve İrfan Vakfı adına neşredilen ve Doç Dr. Ali Aktan tarafından telif edilen “Osmanlı Paleografyası ve Siyasi Yazışmalar” isimli eser vakfın Osmanlıca hususunda izhar ettiği hassasiyetinin ilk meyvelerinden biridir. Kurucu başkan sıfatıyla Üstad Kadir Mısıroğlu Şubat 2005 tarihinde “İslâm’da Siyasî Nizam” adı altında dört derslik bir konferans vermiştir. Ayrıca lisan meselesine gösterdiği ehemmiyeti bizzat ortaya koyarak 21.01.2006 tarihinde ilk dersini verdiği ve 18.03.2006 tarihine kadar devam edecek olup “Güzel Yazma ve Müessir Söz Söyleme Sanatı” serlevhasını taşıyan 9 konferanslık bir seriye de imzasını atmıştır. Bunlar haricinde “Lozan”, “Hayat Felsefesi”, “Yahudi Meselesi” ve “Ermeni Meselesi” gibi mümasili bahislerde de konferanslar veren Üstad Kadir Mısıroğlu ilerleyen yaşına rağmen hak ve hakikati haykırmak ve anlatmak şevkini bir an olsun kaybetmemiş ve son nefesine kadar bu hayat felsefesini muhafaza etmiştir.
Üstad Kadir Mısıroğlu, bir yandan vakıf başkanlığını sürdürmekte olup aynı zamanda sahibi olduğu Sebil Yayınevi bünyesinde neşrettiği eserleriyle vakfın vizyon ve misyonuna muvafık faaliyetlerini devam ettirmiştir. İlaveten davet edildiği konferans ve televizyon programlarına iştirak etmek suretiyle İslâm davasının temsil ve tebliği hususunda elinden gelen gayreti devrin imkan ve vasıtalarını kullanmayı ihmal etmeden yürütmeye çalışmıştır. Üstad Kadir Mısıroğlu, vakfın misyonu için doğru bir mecra olarak gördüğü ve ilmi faaliyetlerin yayılmasındaki ehemmiyetini oldukça erken bir tarihte fark ettiği Youtube’da 01.10.2011 tarihinden itibaren “Cumartesi Sohebtleri” adı altında canlı konferans yayınları yapmaya başlamıştır. Tarih, din, dil, siyaset ve sair ilmi meselelere değindiği 226 konferanstan oluşan bu sohbet/konferans serisi 02.02.2019 tarihine kadar bilâ-fasıla devam etmiştir. Cumartesi sohbetlerine ilave olarak yine vakıf çatısı altında Osman Düzcan hoca tarafından 16 dersten oluşan ve Youtube’da yayınlanan Osmanlıca dersleri verilmiştir.
Vakıf çatısı altında yürütülen faaliyetler arasında Üstad Kadir Mısıroğlu’nun teşvikleriyle hat sanatı dersleri ve musiki meşkleri gibi kültür faaliyetleri de icra edilmiştir. Vakıf faaliyetleri, kurucu başkanımız Üstad Kadir Mısıroğlu’nun 5 Mayıs 2019/1 Ramazan 1440 tarihinde vefat etmesi ve sonrasında bütün dünyayı tesiri altına alan pandemi dolayısıyla kısa süreli olarak inkıtaa uğramıştır. Vakfın hâlihazırdaki başkanı Yusuf Cevahir’in riyasetinde faaliyetlerine kaldığı yerden devam eden Osmanlılar İlim Ve İrfan Vakfı 06.02.2021 tarihinde “Cumartesi Sohbetleri” adlı konsepti yeniden başlatarak sahasında uzman olan misafirler eşliğinde ilmî sohbetler yapmaktadır. Ayrıca “Cumartesi Sohbetleri Özel” ve “Derkenar” isimli yeni yayın konseptleri geliştiren vakfımız ilmî sahada yeni projeler ve eserler ortaya koymaya devam etmektedir.